3.6.2016

Blogi: 40 °C ja nurinpäin – pärjääkö sillä?

Vaikka pyykinpesu ei olekaan rakettitiedettä, aiheuttaa se usein ylimääräistä päänvaivaa. Kaikki alkaa oikeastaan siitä, kun likaiset vaatteet otetaan pois päältä. Tässä vaiheessa on hyvä lajitella vaatteet jo värin mukaan: tummiin, vaaleisiin, valkoisiin ja punaisiin. Brabantian valikoimasta löytyy erinomaiset pyykkipussit, jotka helpottavat pyykkien lajittelua väreittäin.

Jos muuta ei mainita: Pesu 40 °C

Lähtökohtaisesti kaikki tekstiilimme pestään valmistajien ohjeiden mukaisesti 40 asteessa. Oikea pesulämpötila on tärkeä, sillä suositusta alhaisempi lämpötila voi sekoittaa tuotteen värejä ja suositusta korkeampi lämpötila voi puolestaan kutistaa ja haalistaa värejä.

Myös kirjopyykin peseminen valkoiselle pyykille tarkoitetulla pesuaineella voi haalistaa värejä. Valkoiselle pyykille tarkoitettu pesuaine sisältää valkaisuainetta, kirjopyykille tarkoitettu värejä hoitavaa ainetta. Valkoiset vaatteet voivat puolestaan muuttua keltaisiksi jos käyttää valkoisen pyykin kanssa kirjopyykille tarkoitettua pesuainetta.

Muista ennen pesua

Ennen pesua on hyvä muistaa tyhjentää taskut, etteivät esimerkiksi taskuihin unohtuneet nenäliinat sotke koko koneellista. Vetoketjut, tarranauhat ja hakaset kannattaa sulkea ennen pesua, mutta napit puolestaan on hyvä avata ennen pesua. Nyrkkisääntönä kaikki vaatteet, joissa on printtejä, kuvioita tai koristeita, pestään nurinpäin. Myös housut on hyvä kääntää pesua varten.

Pesun jälkeen

Pyykin kuivaus jakaa mielipiteitä: toiset kuivaavat ulkona, toiset kuivausrummussa. Monet käyttävät kuivaustelinettä sisätiloissa, joka onkin kuivausmenetelmistä turvallisin.

Kesällä aurinko haalistaa herkästi värillisen pyykin, joten pyykki pitäisi kuivata varjossa. Toisaalta auringonvaloa voi hyödyntää valkoisen pyykin kirkastamisessa ja hankalien tahrojen poistamisessa valkoisista vaatteista. Arat tekstiilit kuitenkin haurastuvat auringossa, joten esimerkiksi villavaatteet on hyvä kuivata aurinkoisella säällä sisällä.

Kuivausrumpu on kätevä arjen pelastaja, mutta voi pilata jotkin vaatteet. Pesuohjeesta näkee, saako vaatteen kuivata kuivausrummussa. Kuivausrumpu saattaa kutistaa vaatetta ja esimerkiksi silkki ja villa eivät kestä kuivausrummun lämpötiloja ollenkaan.

Pidä huolta urheiluvaatteistasi

Urheiluvaatteiden ominaisuudet säilyvät, kun vaatteet pestään oikein. Vaatteet on parasta pestä heti, ettei hiki ehdi pinttyä vaatteisiin.

Urheiluvaatteet on hyvä huuhtoa raikkaalla vedellä ennen pesua ja käyttää lyhyttä hellävaraista pesuohjelmaa, sillä se kuluttaa sporttivaatteita vähiten. Joissakin pesukoneissa on erillinen ohjelma urheiluvaatteille.

Pesuaineeksi paras valinta on tietysti erityisesti urheiluvaatteiden pesuun tarkoitettu, mutta saman asian ajaa myös matalissa lämpötiloissa toimiva tekokuiduille sopiva nestemäinen pesuaine. Nyrkkisääntönä urheiluvaatteille paras on valkaisuaineeton ja nestemäinen, sillä se sekä liukenee että huuhtoutuu parhaiten. Valkaisuainetta sisältävät pesuaineet voivat vahingoittaa materiaaleja sekä heikentää teknisiä ominaisuuksia. Huuhteluainetta ei myöskään saa käyttää urheiluvaatteille, sillä se tukkii vaatteen huokoset eikä vaate sitten enää hengitä.